Méhészeti évünk bemutatása-

sokoldalú természeti adottságok, előnyös körülmények

ungarischer Akazienhonig

Szerencsés helyen tartózkodnak méhein, viszonylag korán - jó idő esetén akár már márciusban - elkezdődik a környező erdők, mezők virágzása - elsősorban a sokoldalú és szerencsére elterjedt árvacsalánnal, melyek csodásan színesre varázsolják a környéket már kora tavasztól, táplálékot adva méheinknek - ezzel házzájárulnak hogy stabil, majdhogynem erősnek mondott állománnyal kezdhetjük a szezont.

Ezután nem sokkal kezdődnek a gyümölcsfák virágzásai, majd kicsivel később már a repce is hozzásegít a méhek fejlődéséhez. Ezeknek összetetten köszönhető, hogy májusra már felerősödött méhcsaládokkal várjuk az akácvirágzást! Ha az időjárás kedvezően alakul, akor ez idő tájt méheink kb. 0,2 kg virágport is gyűjtenek.

Az akácvirágzás ideje nagyjából májusi hónapra teendő, intenzíven a középső 2 hétre. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul, akár 6-7 kg mézet is gyűjthet naponta egy jól fejlett, erős család - ezért általában 3 naponta pörgetés szükséges. Egy jó évben (mint pl. 2009 volt) átlagosan 38-40 kg akácmézet is lehet családonként nyerni. Nagyon sok méhész fő bevételét az akácvirágzás adja ki, ezért nagyon sok függ attól, hogy akácvirágzásig megfelelő szintre tudjuk juttatni méhcsaládainkat.

Nálunk a délit területeken lehetőség nyílik arra, hogy amennyiben nálunk már vége az akácvirágzásnak, akkor északabbra - hidegebb területre vándorlunk családainkkal - ahol előfordulhat akár 2 hét késés is a virágzásban a mi területünkhöz képest. Természetesen a vándorlásnak vannak hátrányai is, ezért minden méhész saját belátása szerint hoz döntést arról hogy megelégszik-e a helyben adott lehetőségekkel, vagy esetleg vállalja a kockázatot és terhelést családjaival.

Természeti adottságainknak köszönhetően nem nagyon kell sem vándorolnunk, sem etetnünk évközben a méheinket. Hárs, napraforgó és szolidágó is van a közelben, ezért egymás után - esetleg néha egymással fedésben szinte végig tudnak hordási lehetőséget biztosítani családainknak.

Akácvirágzás után, vagy előfordul olyan is hogy már előbb - a méhek rajzani kezdenek. A rajokat befogjuk - sőt, a rajzást megelőzendően műrajokat is készítünk. Azt valljuk, hogy az a fajta méh amelyik rajzásra hajlamos, azt hagyni kell rajzani, egyébként azonban a lehető legkevesebbet igyekszünk beleavatkozni a méhek mindennapjaiba, véleményünk szerint ugyanis akkor a legeredményesebb a méhészeti év, ha a méhek a természetes állapotban vannak hagyva érvényesülni.

Az akác virágzása után nekünk még egy viszonylag jó lehetőséget ad a hársvirágzás. A szolidágó mézet már nem pörgetjük ki, hanem meghagyjuk a méheknek téli élelemként. Szeptemben elején még egyszer átnézünk minden méhcsaládot, és ahol szükséges ott ráetetünk még a téli élelemszükséglethez. Varroatka elleni védekezés után méheinknek előkészítjük a téli nyugalomhoz szükséges feltételeket és tavaszig nem zavarjuk pihenésüket.

Amennyiben minden szükséges munkát elvégeztünk, betelelés után már csak akor nyitunk ki egy családot - ha arra határozott okot látunk, esetleg kívülről is érzékelhetően valamilyen probléma van - máskülönben hagyjuk őket a természetes téli pihenésüket élvezni.