Méhanya nevelés -

Válogatott méhanyák és herék nevelése

Bienenöniginnenzucht Ungarn

Célunk és tervünk a méhanyanevelésben:

Legfőbb célunk a méhanyanevelés terén, hogy egészséges, ellanálló, stabil méhanyákat neveljük, melyek képesek egy jó állapotú családot nevelni. Családjaink a magyarországi főszezonra, azaz akác-virágzásra felerősödnek olyan mértékben, hogy bőségesen tudnak nektár gyűjteni, és egy kis pihenés után felkészülten várják júniusban a hárs-, utána pedig a napraforgó- és szolidágó virágzást.

Egyre jobban a figyelem középpontjába kerül a méhcsaládok munkájának hatékonysága, betegségekkel szembeni ellenálló-képessége és a környezethez való alkalmazkodási képessége. Vannak dolgok, amikért természetesen módon tudunk tenni, vannak azonban amikkel szemben gyógyszeres kezelést vagyunk kénytelenek alkalmazni.

Előkészületek a tenyésztéshez:

A tiszta, eredményes és hatékony méhanya tenyésztéshez az egyik legfontosabb - hogy a tenyészcsaládok távol álljanak a többi méhészettől, a kikelt anyák kívánt megtermékenyítésének legeredményesebb elérése érdekében. Ez Magyarország méh-sűrűségét tekintve nem is olyan egyszerű feladat - emiatt mi is kénytelenek voltunk egy távolabbi telephelyet is létrehozni, mely távolabb esik ugyan - de a méhsűrűséget tekintve mégis eredményesebb munkát tudunk végezni.

schlüpfende Bienenköniginn

Méhanya nevelés technológiája:

Kora tavasszal kiválasztjuk azokat a méhcsaládaink közül, melyek megfelelnek a továbbtenyésztéshez. Általában az állomány 20%-a körüli mennyiséget választunk. Ezekbe a családokba here-fiasításra alkalmas kereteket helyezünk, melyeket 4-6 napos fiasítási korban áthelyezünk a gyengébb családokhoz, ezzel is erősítve és egyben szelektálva, javítva a here-szaporulatot.

Még körültekintőbb vizsgálatok alapján választjuk ki azokat a családokat, melyekből a méhanyákat fogjuk nevelni. Itt fő elvárások közé tartozik az anya hatékonysága, rendszeressége, a család termelési eredménye méz és virágpor téren is, tisztító-hajlam, általános állapot és ellenállóképesség a Varroa és a Nosema ellen. Az előző év tapasztalatait, hordási- és szaporodási- és fajtisztasági eredményei alapján választjuk ki az anyaneveléshez a legalkalmasabb törzscsaládokat.

Az előző évi adatok alapján kiválasztásra kerül az állomány 5-10 %-a, mely családokból a termelési időszak végén családonként kb. 100 dolgozó méh mintáját vesszük, melyeket a téli "pihenő-időszakban" részletesen átvizsgálunk, elkészítve többek között a cubitalis index (kubitális index) alapján a fajta tisztasági vizsgálatokat, tovább szűkítve ezáltan a továbbtenyésztésre legalkalmasabb családok számát.

kubitális index móehanyanevelóes

Ezen kiválaszott családok további vizsgálata történik tavasszal - telelési eredmény, méhcsalád nagyságának-, szaporulatának aktivitása, hordási lendület, stb. A méhállomány legjobb 5-10 családja képezi majd a méhanyanevelés alapjait, ezzel is igyekszünk garantálni a méhek fajta-tisztaságát, és a lehető legjobb egészségi állapotát, ellenállóképességét.

A kikelt, fiatal anyákat nem pároztató kaptárakban, hanem mesterségesen alakított kiscsaládokba helyezzük - segítve ezzel a minél stresszmentesebb összeszokást a jövendőbeli család tagjaival. A kiscsaládok olyan nagyok, hogy a méhanya legalább 3 héten keresztül maradhat - áttekinthetően ellenőrizhető, hogy a fiatal alanyok elfogadták-e a méhanyát, sikeres volt-e a párzás és utána a fiasítás rendszeressége, intenzitása is jól áttekinthető. Amennyiben minden téren sikeresnek bizonyul a kiscsalád felépítése, akkor már készen is állnak a családok a bővítésére, eredményes fejlődésre, sikeres munkára. Ennek mi két módját szoktuk alkalmazni: vagy a meglévő kis-családot bővítjük fel, vagy pedig olyan családdal egyesítjük őket - természetesen a cserére szoruló anya eltávolításával - mely anyacserére szorul.

Minden évben vásárolunk méhanya-nevelőktől is párzott méhanyákat, frissítve ezzel az állományunk vérvonalát, eredményességét. Állományunk erősítése és a termelés eredményességének érdekében kombináljuk is akár jó családok adottságait.

Amennyiben úgy gondolja, hogy felkeltette érdeklődését a méhanyanevelésünk, kérdésével forduljon hozzánk bizalommal, írjon egy email-t és mi szívesen válaszolunk Önnek: webmaster@imkerei.hu